Skilsmissegrupper eller individuelle samtaler
De færreste skilsmisser er ens, men følelserne er ofte de samme. Fælles for børnene er, at deres livsvilkår blev ændret, da deres forældre blev skilt, og det kan være svært.
En børnegruppe giver børn et fællesskab med jævnaldrene, der er i en lignende situation. Børnegrupper kan give børn et rum, hvor de i trygge rammer kan snakke om, hvordan det er at være barn i en skilt familie med alle de følelser og udfordringer, der kan følge med. Her er der mulighed for at spejle sig i hinanden, blive lyttet til og få gode råd af de andre børn.
Mit arbejde består i at strukturere børnenes samtale og spejle dem i hinanden, at bekræfte deres følelser og tanker.
At være en del af en børnegruppe kan hjælpe børnene med at håndtere de ofte svære og store følelser og tanker, der opstår, når ens grundvilkår og hverdag ændres.
En børnegruppe mødes ca. hver 14. dag og otte gange i alt. Der er seks-syv børn i en børnegruppe. Til hvert møde har jeg planlagt en dagsorden med forskellige øvelser afhængig af, hvilket emne, der bliver taget op. Hver gang besøges "skilsmisseland", der danner grundlaget for hele forløbet. "Skilsmisseland" er et land, der består af en masse havne, der har forskellige temaer, f.eks. savn, skiftedagen, konflikter, ferier, m.m. Børnegrupperne henvender sig til børn mellem 6 og 16 år.
I børnegruppen har vi tavshedspligt. Jeg refererer ikke til forældrene, hvad der er talt om i gruppen, medmindre barnet selv beder mig om det. Jeg nedskriver intet til disse gruppemøder.
Jeg har i forbindelse med børnegrupper også haft individuelle samtaler med nogle børn. Det har været børn, som har haft brug for min hjælp til bl.a. at snakke med mor og far om svære følelser. Det kan være nødvendigt, fordi børn er meget loyale, og de ønsker ikke at gøre mor eller far ked af det.